Wat je moet weten over wijzigingen in het douane aangiftesysteem
Binnenkort introduceert de Douane het nieuwe aangiftesysteem AGS Uitvoer, die het huidige systeem Douane Sagitta Uitvoer (DSU) gaat vervangen. We krijgen hierover veel vragen en dus zetten we de meest gestelde vragen op een rij.
Waarom AGS?
De invoering van AGS is nodig omdat het huidige systeem na 25 jaar aan vervanging toe is. Met AGS is de geautomatiseerde ondersteuning van de aangifteprocessen van de Douane klaar voor de toekomst en voor de komst van het gemoderniseerde Communautair Douanewetboek.
Wanneer komt AGS?
Het huidige systeem (DSU) verdwijnt per 1 januari 2017. Alle aangiften dienen dan via AGS te worden gedaan. Er wordt gewerkt met verschillende fasen waarin aangevers zijn ingedeeld om over te gaan. VWE houdt dit voor u in de gaten.
Welke acties moet ik zelf ondernemen?
U hoeft zelf niets te doen. VWE zorgt er als softwareleverancier voor dat wij de systemen tijdig aanpassen. Een groot deel van de veranderingen is technisch, u zult minimale veranderingen merken in de processen en procedures. De belangrijkste veranderingen waarmee u te maken krijgt, zijn:
- Vervallen vergunning Domicilieringsprocedure (Domproc)
De vergunning Domicilieringsprocedure (Domproc) met elektronisch aangifte is komen te vervallen per 1 mei 2016. De vergunning elektronisch aangeven uitvoer is voldoende om EAD douanedocumenten in AGS op te maken.
- Geladen/te laden situatie
De geladen/te laden situatie komt te vervallen.
- Geautomatiseerde controles
In tegenstelling tot DSU krijgt u in het nieuwe systeem (AGS) een bericht dat de aangifte in controle is gevallen. In AGS zijn ten opzichte van DSU meer automatische controles op aangiftegegevens toegevoegd om te kunnen voldoen aan Europese wetgeving en te voorkomen dat onjuiste aangiften worden ingediend bij de Douane.
Hoe kan ik een aangifte ongeldig maken/buitenwerkingstellen?
Via de applicatie kunt u een aangifte ongeldig maken. Dit kan niet meer rechtstreeks bij de Douane gedaan worden.
Tot hoe lang kan ik een verzoek tot ongeldig maken indienen?
Een verzoek tot ongeldig maken kan ingediend worden tot maximaal 7 dagen na vrijgave voor de regeling. De termijn is flexibel instelbaar. Als vanuit het aangifteproces dat wenselijk is, dan kan deze instelling gewijzigd worden.
Verandert de manier van aanleveren van bescheiden bij een controle?
Het aanleveren van bescheiden wijzigt met de komst van AGS niet.
Hoe dien ik mijn alternatiefbewijs in?
Het alternatiefbewijs kunt u straks ook digitaal via onze applicatie inzenden naar de Douane. U ontvangt dan alsnog een Confirmation of Exit (COE).
Is er een verschil in nummering van de aangifte tussen DSU en AGS?
Het aangiftenummer of MRN-nummer wordt door AGS gegenereerd. Het nummer heeft een vaste vorm: jaar, landcode gevolgd door nog 14 posities.
Kan een aangever met de komst van AGS nog contact opnemen met de Douane over de status van zijn aangifte?
AGS behandelt aangiften grotendeels geautomatiseerd. Aangevers krijgen van AGS bericht over de status van de aangifte. Als deze berichten uitblijven kan een aangever contact opnemen met de Nationale Helpdesk Douane.
Krijgt een aangever de goedkeuring voor het ongeldig maken ook via een bericht?
Een aangever krijgt een bericht van AGS of zijn verzoek tot ongeldig maken is goedgekeurd of afgekeurd.
Kan een aangever een verzoek tot correctie indienen als de aangifte al is aanvaard?
Dit is mogelijk: de aangever kan een verzoek tot correctie insturen, tot het moment van vrijgave van de goederen.
De lay-out van het uitvoer geleide document is toch wettelijk bepaald?
Ja, dat klopt. De lay-out zal door de komst van AGS niet wijzigen.