vwe

Wijzigingen rondom export in de RDW-informatiemap

In de RDW-informatiemap zijn per 1 februari 2015 verschillende wijzigingen doorgevoerd. Vooral bij export veranderen verschillende belangrijke zaken. We lichten twee van de wijzigingen met betrekking tot export voor u toe.

Per 1 februari heeft de RDW verschillende wijzigingen in de informatiemap doorgevoerd. We raden u aan om de RDW-informatiemap goed te lezen en hier uw bedrijfsprocessen op aan te passen. U vindt de laatste versie van de informatiemap hier. Hieronder leggen we 2 van de wijzigingen rondom export uit:


1. Blanco en misprinten kentekenbewijzen (deel II)

In de vorige versie van de informatiemap stond dit onderwerp op pagina 71 als volgt omschreven:
“De blanco kentekenbewijzen (deel II) ten behoeve van export moet u in de daarvoor bestemde kluis bewaren en bij controle door een bedrijvencontroleur kunnen tonen.”

In de nieuwste versie van de informatiemap staat op pagina 68:
“De misprinten van kentekenbewijzen deel II ten behoeve van export moet u direct vernietigen.”

Wat betekent dit voor u?
Sinds 1 februari moeten de misprinten van kentekenbewijzen deel II ten behoeve van export dus direct vernietigd worden en niet langer op locatie bewaard worden. Zorg ervoor dat bij het vernietigen de geprinte persoonsgegevens onleesbaar worden.


2. Onjuist invoeren van de afgelezen tellerstand bij het afmelden van export

In de vorige versie van de informatiemap stond dit onderwerp op pagina 72 als volgt omschreven:
“Bij het aanmelden van een personenauto of lichte bedrijfsauto in uw bedrijfsvoorraad moet u de juiste tellerstand invoeren als het voertuig voorzien is van een kilometer- of mijlenteller. Als er geen tellerstand aanwezig is, de teller defect is of het een voertuig betreft waarvoor de registratie niet wettelijk verplicht is vult u ‘GT’ oftewel ‘geen teller’ in. Let erop dat de tellerstanden bewaakt worden door de RDW en dat er bij een (vermoeden van) illegaal gebruik van deze optie vervolgmaatregelen kunnen volgen. Ook bij het invoeren van een onjuiste tellerstand kan een sanctie volgen.”

In de nieuwste versie van de informatiemap staat op pagina 68 en 69:

“Bij het aanmelden van een personenauto of lichte bedrijfsauto in uw bedrijfsvoorraad moet u de juiste tellerstand invoeren als het voertuig voorzien is van een kilometer- of mijlenteller. Als er geen tellerstand aanwezig is, de teller defect is of het een voertuig betreft waarvoor de registratie niet wettelijk verplicht is vult u ‘GT’ oftewel ‘geen teller’ in. Van een voertuig dat is voorzien van een teller moet u de tellerstand opgeven zoals deze op dat moment kan worden afgelezen in het voertuig. Is er sprake van een eenvoudig op te lossen storing, bijvoorbeeld een lege accu opladen of (tijdelijk) vervangen, dan moet u ervoor zorgen dat u voor de aanmelding in de bedrijfsvoorraad alsnog de juiste kilometerstand kunt aflezen en in het scherm kunt invullen. Let erop dat de tellerstanden bewaakt worden door de RDW en dat er bij een (vermoeden van) illegaal gebruik van deze optie vervolgmaatregelen kunnen volgen. Ook bij het invoeren van een onjuiste tellerstand kan een sanctie volgen.”

Wat betekent dit voor u?
Bij het afmelden van een voertuig dat voorzien is van een teller en waarbij een tellerstand zichtbaar is, moet u dus altijd de tellerstand registreren. Wanneer er een eenvoudig op te lossen storing is, dient u deze op te lossen, zodat u alsnog de juiste tellerstand kunt aflezen en registreren.

Meer weten?
Heeft u nog vragen over deze wijzigingen of andere vragen over export? Stel ze aan ons via 088 – 893 7001 of info@vwe.nl.  

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op